PROGRAMIN AMACI
Bu programın amacı özellikle gıda sektöründe çalışan kişilerin temizlik ve hijyen bilinçlerini geliştirmek, gıda kökenli mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel bulaşmaların önlenmesi için yapılması gerekenlerin anlatıldığı çevrimiçi bir sertifika programıdır. Sertifikalı Hijyen Eğitimi kapsamında katılımcılar gıda hijyeni ve sanitasyonu, mikroorganizmalar, kontaminantların bulaşma yolları, pest kontrol(haşere ilaçlama), temizlik ve dezenfeksiyon konularında bilgi seviyelerini yükselterek farkındalıklarını arttıracaklardır. Eğitimde özellikle gıda sektöründeki kontaminantlar (fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik), temel mikrobiyoloji bilgisi, personel hijyeni ve uyulması gereken kurallar, el temizliği ve dezenfeksiyonu, işletme ve alet ekipman hijyeni, pest kontrol, temizlik ve dezenfeksiyon, su hijyeni ve kriz yönetimi konularına değinilecektir.
EĞİTİME KATILABİLECEK KİŞİLER
-Gıda sektöründe üretim, satış, ambalajlama alanlarında çalışanlar
-İşyerlerinde hijyen standartlarını arttırmak isteyen kişiler
-Aşçı, restaurant, kafe çalışanları, gıda sektörü servis elemanları
*İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur.
EĞİTİM İÇERİĞİ
-Gıda sektöründeki fiziksel ve kimyasal kontaminantlar, alınması gereken önlemler
-Gıda sektöründeki mikrobiyolojik kontaminantlar ve mikroorganizmaların çoğalması, bulaşması, önleyici tedbirler
-Personel kaynaklı bulaşmalar, personelin uyması gereken kurallar, el yıkama kuralları
-İşletmede alet, ekipman ve makine kaynaklı bulaşmalar, alınması gereken önlemler
-Gıda işletmesinde temizlik ve dezenfeksiyonda tercih edilmesi gereken temizlik maddeleri, dezenfektanlar, kullanılan kimyasalların muhafazası, uygulama şekilleri, gıda sektöründe su ve buzun önemi
-Gıda işletmesinde haşere, kemirgen, kuş kaynaklı bulaşmalar, pest kontrol önlemleri ve önemi
-Gıda üretim ve satış noktalarında kriz oluşturan noktalar, biyoterorizm, pandemi, gıda zehirlenmesi gibi olağanüstü durumlar
-Kriz durumlarında alınması gereken önlemler, öneriler
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından eğitime ilişkin hususlarda gerekli değişiklikler yapılabilir.
EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sürekli Eğitim Merkezi tarafından İÜC Veterinerlik Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi Programı öğretim üyeleri iş birliği ile düzenlenecektir.
EĞİTİM ŞEKLİ / EĞİTİM YERİ
Çevrimiçi (Online-Zoom)
EĞİTİMCİLER
Prof. Dr. Filiz Aksu
Prof. Dr. Sema Sandıkçı Altunatmaz
Doç. Dr. Deniz Aktaran Bala
VERİLECEK BELGE
E-Devlet üzerinden sorgulanabilir elektronik Katılım Belgesi verilecektir.
HİJYEN EĞİTİM BELGESİ HANGİ AMAÇLA KULLANILIR?
Katılım belgesi, hijyen konusundaki kazanımlarınızda resmi olarak belgelendirir. Gıda ve hizmet sektörlerinde hijyen kurallarına uygun çalıştığınızı gösterir ve kariyerinizde açısından güvenilir bir referans sağlar.
HİJYEN EĞİTİMİ SONUNDA SINAV NASIL YAPILIR?
Hijyen Eğitimi sonunda katılımcıların öğrenme sürecini değerlendirmek için kısa bir bilgi testi uygulanır. Test çoktan seçmeli sorulardan oluşur ve çevrim içi ortamda tamamlanır. Başarılı olan katılımcılar dijital katılım belgelerine erişim hakkı kazanır.

