Programın Amacı
Günümüz bilgi çağında, bilgiye ulaşmanın en temel yollarından biri de “okuma” dır. Okunan bir materyalden bilgi edinmek, onun anlaşılmasıyla mümkün olur. Anlamanın eksik olduğu bir okuma sürecinde ise öğrenmenin oluşması beklenemez. Bu açıdan okuduğunu anlama, öğrencilerin okuma becerilerinin ve öğrenme yeteneğinin gelişimi açısından anahtar bir beceridir. Yapılan ulusal ve uluslararası sınavlar öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Hazırlanan sertifika programı ile öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerinin geliştirilmesi için teorik ve uygulamaya dayalı temellerin aktarımı amaçlanmaktadır.
Okuduğunu anlama becerisinin gelişiminde ilk ve ortaokul yılları önemli bir süreci ifade eder. Öğrencilerin bu yıllarda edindiği okuma becerileri onların akademik başarısına etki etmekle birlikte sosyal başarılarına da etki eder. Sınıf öğretmenleri ve Türkçe öğretmenlerine yönelik hazırlanan bu sertifika programında, öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini geliştirmek için; teori, uygulama ve değerlendirme süreçleri ile öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağlamak hedeflenmektedir. Bu bağlamda aşağıda belirtilen konularda eğitimin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Eğitim İçeriği
- Sertifika programı; okuduğunu anlama becerisi ile ilgili teorik temeller, okuduğunu anlama becerisini geliştirecek uygulamalar ve okuduğunu anlamayı değerlendirme olmak üzere üç temel bileşenden oluşmaktadır.
- Okuduğunu anlamanın öğrencilik yıllarındaki gelişimine ilişkin önemi ve ulusal ve uluslararası düzeyde ne durumda olduğumuza ilişkin bilgiler paylaşılacaktır.
- Okuduğunu anlama birden çok bileşeni olan karmaşık bir süreci ifade eder. Bu doğrultuda okuduğunu anlamaya etki eden faktörler ortaya konacaktır.
- Okuduğunu anlamaya etki eden faktörlerden yola çıkarak bu faktörleri etkileyen değişkenler ve geliştirme yolları açıklanacaktır.
- Okuduğu anlamaya etki eden; okuma öncesi, okuma sırası ve okuma sonrası stratejiler ortaya konarak geniş ölçekte bilgi verilecektir.
- Okuma stratejilerine ilişkin örnekler sunulacaktır.
- Öğrencilerin okuduğunu ne düzeyde ve hangi nitelikte anladığını ortaya çıkarmak için okuduğunu anlamanın değerlendirilmesi ele alınacaktır.
- Okuduğunu anlamanın değerlendirilmesinde hangi soruların, nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili teknikler paylaşılacaktır.
- Okuduğunu anlamayı değerlendirmeye “tanılama” ve “iyileştirme” odağında yaklaşarak öğrencinin okuduğunu anlama konusunda ne durumda olduğundan yola çıkarak iyileştirme etkinlikleri söz konusu olacaktır.
Kimler Katılabilir?
Sınıf Öğretmenleri,
Türkçe Öğretmenleri ve kendini geliştirmek isteyen herkes katılabilir.
EĞİTMENLER
Program Koordinatörü: Doç. Dr. Muhammet Baştuğ
Eğitmenler:
Prof. Dr. Hayati AKYOL
Prof. Dr. Tolga Erdoğan
Doç. Dr. Muhammet Baştuğ
Arzunur Akman
Burak Öncü
Katılımcı Sayısı
En az:10
En çok:50
Eğitim Şekli
Eğitimimiz Uzaktan Eğitim şeklinde online olarak verilecektir.
ÖDEME SEÇENEKLERİ
Havale ve EFT Ödeme yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz.
Kesin Kayıt için; Kayıt olurken görünen eğitim ücretini ödemeniz ve dekontu “iucsem@istanbul.edu.tr” adresine mail göndermeniz gerekmektedir.
Sertifika ve Katılım belgesi Hakkında
E-Devlet üzerinden sorgulanabilir elektronik Sertifika verilecektir.
Banka Hesap Bilgilerimiz
Türk Lirası Hesabı
Banka Adı: Halk Bankası
Şube Adı: Cerrahpaşa
Şube Kodu: 1530
Hesap No: 04000147
İBAN No: TR19 0001 2001 5300 0004 0001 47
NOT:*** Merkezimize yapılacak olan eğitim ödemelerinin veya ön kayıt ücretlerini Halk Bankası IBAN numarasına veya Hesap No yatırılması halinde Yapılan ödemelerde;
Alıcı adı kısmına : İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sürekli Eğitim Merkezi
Açıklama Kısmına : Adınız-Soyadınız ve hangi eğitim(Eğitim adını kısaltarak yazabilirsiniz. ) olduğunu mutlaka yazınız.Aksi takdirde yapılan ödeme size ait olduğu anlaşılmamaktadır.
Ödeme Dekontunu sem@iuc.edu.tr adresine mail atmanız gerekmektedir.