PROGRAM TANIMI
Okul sosyal hizmeti, okul çağı çocuklar ve gençlerin akademik, sosyal ve kültürel anlamda kendilerini çocuk hakları temelinde gerçekleştirebilmeleri açısından eğitim sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu önemin farkında olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Milli Eğitim Bakanlıkları bu konuda gerek akademik alanda gerekse sahadaki uygulamalarda çeşitli adımlar atmaktadırlar.
Birey çevresiyle bir bütündür. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde bu bütünün aile ile birlikte iki önemli parçasından birisi okul sürecidir. Okul, eğitim sistemine dahil olan çocukların ve gençlerin en etkin sosyalizasyon mekanıdır. Okul sürecindeki öğrenci, öğretmen ve ailenin birlikte organize olduğu sitemler çocuk eğitimini iyi anlamda geliştirmektedir. Öğretmen, çocuğun okul sürecine dahil olmasıyla birlikte ailesinin de bir parçası haline gelmektedir.
Sadece okul çevresi, öğretmenleri, okul çalışanları, arkadaşları değil, yaşadığı çevre, mahallesi, evi, aile bireyleri bir çocuğun okulda başarısına etki etmektedir. Öğrencilerin yalnız ders başarısı ya da başarısızlığı değil, nedenlerini çocuğun çevresiyle değerlendiren ve çözümler üreten bir alan olan ‘’Okul Sosyal Hizmeti’’, okul çağındaki çocukları ve gençleri, akademik, sosyal ve kültürel anlamda çocuk hakları temelinde yetiştirebilmek için eğitimcileri bilgi ve beceri temelli destekleyen bir programdır.
Okul sosyal hizmetindeki şüphesiz en önemli nokta öğrencilerin akranlarıyla yaşadıkları çeşitli sıkıntılar konusunda biyo-psiko-sosyal destekler sağlamaktır. Bir öğretim ortamı olarak okul; çocukların suç, şiddet, istismar, gelişimsel sorunlar gibi kavramların içinin doldurulduğu bir yer haline gelmeye (maalesef ki) oldukça müsaittir. Çocuğun, akranlarıyla vakit geçirdiği belki de en kıymetli zamanını ayırdığı okullar onlara en verimli ortamı oluşturabilmelidir. Okul sosyal hizmeti suçun, şiddetin, istismarın, gelişim problemlerinin ve diğer birçok hak ihlalinin profesyonel ekip çalışması ile üstesinden gelinebileceği imkanlar sunmaktadır.
Yapılan birçok araştırma suç işleme ve şiddet uygulama yaşının gün geçtikçe düştüğünü tartışmaktadır. Okul sosyal hizmeti ile öğrencilerin akademik başarının yanında farklı kanallara da yönlendirilmeleri mümkündür. Aynı zamanda öfke kontrolü, saygı ölçüsünde eleştirebilme, küçümsenme ve reddedilme durumlarıyla baş edebilme gücü gibi çocuğu bir birey olarak güçlendirmek de okul sosyal hizmeti çalışmasının bir parçasıdır.
Çocuklar çeşitli kültürel sermayelerin bir çıktısı olarak suça itilebilmektedirler. Kuşkusuz okul sosyal hizmetinden ilk beklenen suça itilmenin önlenmesidir. Fakat eylem gerçekleştikten sonra da hem rehabilitasyon çalışmalarını devam ettirecek bir sisteme sahip olan okul sosyal hizmeti hem de çocuğun adli sistem kovuşturmalarında bilirkişi rolü üstlenen bir uzmanı içermektedir.
Benzer şekilde, sadece adli kovuşturmalarda ilgili yönlendirmeler değil, hastane hizmetlerinde de sağlık sistemindeki uzmanlarla da iletişime geçerek uzman, çocuğun sağlıklı gelişim hakkı için çaba sarf etmektedir.
Sosyal hizmet bir birey olarak çocuğu çevresiyle birlikte değerlendirirken aynı zamanda gerekli görülen durumlarda bireysel görüşmeler ile grup çalışmaları da yapabilen bir sistemi okullarda sürdürebildiğinde tam olarak çocuğa ulaşması gereken noktalardan birinde bulunuyor olacaktır. Okul sosyal hizmetinde çocuğa yapılan mesleki müdahaleler ile çocuğun yetenekleri doğrultusunda kendini gerçekleştirmesi sağlanabilecektir. Bireylerin yetenekleriyle toplumsal hayata katılabilmeleri self-determinasyon açısından oldukça önemlidir. Çünkü ‘kendi’ olarak hayata katılmak enerjinin doğru yöne kanalize edilmesi ve aynı zamanda bir deşarj yöntemidir. Yapılabilirlik yaklaşımıyla bakıldığında toplumun ve bireyin refahı için yeteneklere göre manipüle edilme oldukça önemlidir. Çocuklar bireydir. Bu ön kabul ile çocukların toplumsal hayata bireysel özellikleri, yetenekleri ve farkındalıklarıyla katılmaları oldukça önemlidir.
Okul sosyal hizmeti ayrıca toplumsal barışın inşasında da etkin bir role sahiptir. Okulun bir sosyal sermaye mekanı olarak çocuklara güven ve sadakat duygularını aşılaması için bir uğraş söz konusudur. Güven ve sadakat ortamının oluşturulabilmesi toplumsal barışın belki de en önemli adımıdır.
Okul sosyal hizmetinin okul sistemindeki çocuğa sadece sosyal destek sağlama yönünde değildir. Sosyal hizmet uzmanının toplumsal kaynakları aktive etmek yoluyla yoksullukla mücadele konusunda da sunacağı hizmet çocuğun hayatında kesin sonuçlu çözümlere imkan verebilir. Ayrıca ekonomik destek paketlerinden
yararlandırmak da çocuğun eğitim sisteminden uzaklaştırılmasını önleyebilir. Çalıştırılan çocukların bu destek ile –ailenin refah sistemi düzene girene kadar- eğitim sistemine dahil edilmeleri sağlanabilir.
Okul sosyal hizmetinin aile takipleri ve eğitimleri ile çocuk vasıtasıyla aileye ulaştırılan ekonomik desteği doğru kullanımı da sağlanabilir. Okul sosyal hizmeti çocukların vizyon kazanmalarına, demokratik katılımlarına ve onların birer sivil toplum öznesine dönüşmelerine de olanak vermektedir.
Sosyal hizmette önemli bir nokta da yerinde müdahaledir. Henüz yerel yönetimleri Aile Bakanlığı kadar aktif birer sosyal hizmet yapılanması ve teşkilatlanması olmadığından okul sosyal hizmeti çocuklara olmaları gereken yerde müdahale edilebilmesini sağlayacaktır.
Okul sosyal hizmeti suça karıştırma ve cinsel istismar gibi hak ihlallerinde olduğu gibi madde bağımlılığı konusunda da hem koruyucu hem de rehabilitasyona yönlendirici bir güce sahiptir. Davranışın oluşmasına fırsat veren ortamın ortadan kaldırılması ve alternatif ortamlarla çocuğu oradan uzaklaştırıcı bir sistemi kurabilecek yetkinliğe sahip olan okul sosyal hizmeti koruyucu, önleyici ve rehabilite edici yönünü burada göstermektedir.
Okullar son zamanlarda birtakım fiziksel uygunsuzluklar sebebiyle öğrencilerin ölümlerine sebep olabilmektedirler. Bu şekillerdeki güvensiz fiziksel ortamların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar ile de okul sosyal hizmeti ilgilenebilmektedir.
Sosyal hizmet asla etiketleyici bir çalışma sistemiyle sürdürülemez. Bireylerin hak temelli bir hizmet almaları ve her ne olursa olsun topluma kazandırılabilmeleri önemlidir. Okul sosyal hizmeti bunu çocuklar, öğretmenler, aileler, idareciler ve sosyal çevre için sağlayabilecek bir çalışmalar bütünüdür.
Kimler Katılabilir?
Bu sertifika programına başvuru yapabilmek için Sosyal Hizmet alanında lisans veya yüksek lisans eğitimi almak veya bu programdan mezun olmak gereklidir.
EĞİTMEN
Program Koordinatörü
Prof. Dr. Doğaç Niyazi ÖZÜÇELİK
Eğitmenler
Prof. Dr. Doğaç Niyazi ÖZÜÇELİK
Doç. Dr. Reyhan BAHÇIVAN SAYDAM
Doç. Dr. Ömer Miraç YAMAN
Dr. Öğr. Üyesi Taner ARTAN
Arş. Gör. Tuğba CANBULUT
PROGRAM SONUNDA VERİLECEK BELGE
Okul sosyal hizmet sertifikası
Katılımcı Sayısı
En az:15
En çok:25
Ders Programı / İçeriği
Eğitimci | Ders İçeriği |
Prof. Dr. Doğaç Niyazi ÖZÜÇELİK | İlkyardım/uygulama
Okul çağında karşılaşılabilecek hastalıkları tanımaya yönelik bilgileri içermektedir |
Prof. Dr. Doğaç Niyazi ÖZÜÇELİK | Okul Sağlığı ve Hastalıkları
Okul çağında karşılaşılabilecek hastalıkları tanımaya yönelik bilgileri içermektedir |
Prof. Dr. Doğaç Niyazi ÖZÜÇELİK | Bilimsel Araştırma Yöntemleri:
Bilimsel araştırma konusunda sistematik inceleme ve veri analizi tekniklerini içermektedir |
Prof. Dr. Doğaç Niyazi ÖZÜÇELİK | Çocuklar İçin İnsan Hakları
Evrensel çocuk haklarını ve bu haklara kültürel yaklaşımları içermektedir |
Prof. Dr. Doğaç Niyazi ÖZÜÇELİK
Doç.Dr.Taner ARTAN |
İhmal ve İstismar Deneyimi Olan Çocuklarla Sosyal Hizmet
Çocuk ihmal ve istismarına yönelik biyo-psiko-sosyal hizmet müdahalesi hakkında bilgi ve becerilerini içermektedir. |
Doç.Dr. Taner ARTAN | Çocuk ve Sosyal Hizmet
Çocukla çalışmadaki genel sosyal hizmet yaklaşımlarını içermektedir |
Doç. Dr. Ömer MİRAÇ | Madde Bağımlılığı ve Sosyal Hizmet
Çocuklarda madde bağımlılığının türleri ve bağımlılık |
Doç. Dr. Reyhan SAYDAM | Okul Öncesi Çocuklara Yönelik Sosyal Hizmet
Yaş grubu olarak eğitim sistemine henüz dahil olmuş/olmak üzere olan çocuklara yönelik sosyal hizmet müdahale ve yaklaşımlarını içermektedir |
Doç. Dr. Reyhan SAYDAM | İlk ve ortaokul dönemi çocuklarına yönelik sosyal hizmet
Yaş grubu olarak ergenlik öncesi ve ergenlik dönemindeki çocuklara yönelik sosyal hizmet müdahale ve yaklaşımlarını içermektedir |
Doç. Dr. Reyhan SAYDAM | Gençlik ve sosyal hizmet
Gençlik dönemi özellikleri, bu dönemi açıklayan kuramlar ve yaklaşımlar, ergenlik gençlik dönemi sorunları, çatışma alanları, gençlerle sosyal hizmet çalışmasında dikkat edilecek hususları içermektedir |
Doç.Dr.Taner ARTAN | Birey ve Ailelerle Sosyal Hizmet
Bireyle sosyal hizmet ile ilgili teori ve uygulamaların incelenmesini içermektedir |
Doç.Dr.Taner ARTAN | Gruplarla sosyal Hizmet
Gruplarla sosyal hizmet ile ilgili teori ve uygulamaların incelenmesini içermektedir |
Doç.Dr.Taner ARTAN | Vaka İnceleme ve Raporlama
Çocuklara yönelik çalışmalarda değerlendirme raporlarının yazımı, kural ve tekniklerini vaka örnekleri üzerinden yürütmeyi içermektedir |
Doç.Dr.Taner ARTAN | Vaka İnceleme ve Raporlama
Çocuklara yönelik çalışmalarda değerlendirme raporlarının yazımı, kural ve tekniklerini vaka örnekleri üzerinden yürütmeyi içermektedir |
Eğitim Yeri
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Avcılar Kampüsü
ÖDEME SEÇENEKLERİ
Havale- EFT ve Online Ödeme yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz.
Sertifika ve Katılım belgesi Hakkında
E-Devlet üzerinden sorgulanabilir elektronik Sertifika verilecektir.
Banka Hesap Bilgilerimiz
Türk Lirası Hesabı
Banka Adı: Halk Bankası
Şube Adı: Cerrahpaşa
Şube Kodu: 1530
Hesap No: 04000147
İBAN No: TR19 0001 2001 5300 0004 0001 47
NOT:*** Merkezimize yapılacak olan eğitim ödemelerinin veya ön kayıt ücretlerini Halk Bankası IBAN numarasına veya Hesap No yatırılması halinde Yapılan ödemelerde;
Alıcı adı kısmına : İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sürekli Eğitim Merkezi
Açıklama Kısmına : Adınız-Soyadınız ve hangi eğitim(Eğitim adını kısaltarak yazabilirsiniz. ) olduğunu mutlaka yazınız.Aksi takdirde yapılan ödeme size ait olduğu anlaşılmamaktadır.
Ödeme Dekontunu sem@iuc.edu.tr adresine mail atmanız gerekmektedir.