Program Tanımı
Eğitimin İçeriği: “Travma Merkezli Alyans Model Terapi” (TMAMT) Öztürk tarafından dissosiyatif kimlik bozukluğunun hem kısa dönemli hem de krize müdahale psikoterapisi olarak geliştirilmiştir. TMAMT, dissosiyatif kimlik bozukluğunun yanı sıra travma ile ilişkili tüm psikiyatrik tanı grupları için de kullanılabilmektedir.
Prof. Dr. Erdinç Öztürk, uluslararası düzeyde tanınan bir psikotravmatoloji uzmanı olarak kabul edilmekte olup dissosiyatif bozukluklar ve travma sonrası stres bozukluğu önde gelmek üzere hem ülkemizde hem de dünyada en fazla sayıda travma hastası tedavi eden bir klinik psikolog olarak travma ile ilişkili ruhsal hastalıkların hem klinik hem de adli psikolojik değerlendirilmesinde uzmanlaşmıştır.
TMAMT’de Öztürk, dissosiyatif kimlik bozukluğu vakalarında evsahibi (host) kişilik dışında, görünürde doğal (apparently natural) alter kişilik, yardımcı (helper) alter kişilik, düşman (persecutor) alter kişilik, çocuk (child) alter kişilik, gay/lezbiyen (gay/lesbian) alter kişilik, haberci (messenger) alter kişilik, istismarcı (abuser/perpetrator) alter kişilik, lider/rehber/bilge (leader/guide/wise) alter kişilik, objektif/nötr (objective/neutral) alter kişilik, dönüşebilen (reversible) alter kişilik, özel yeteneği olan (talented) alter kişilik, intihara eğilimli depresif (suicidal-depressive) alter kişilik ve güçlü kadın (potent female) alter kişilik olmak üzere toplam 13 stratejik önemi olan alter kişilik tanımlamıştır. Bu alter kişiliklerin psikoterapi içerisinde net bir şekilde fark edilmesi ve terapötik alyanslarının sağlanması tedavinin en temel aşamasını oluşturmaktadır.
TMAMT’de alter kişiliklerin alyansı önemli bir konu olup Öztürk terapötik alyans ya da terapötik ittifak yerine “terapötik karşılıklılık” kavramını kullanmaktadır. Psikoterapist ve danışan arasında kurulması temel olan terapötik karşılıklılık (therapeutic reciprocity), tedavinin başarıyla ilerlemesi ve sonuçlanmasını sağlayan tedavi uzlaşması olarak ifade edilebilmektedir. Negatif doğadaymış gibi görünen ya da negatif olan bütün alter kişiliklerle psikoterapi içerisinde terapötik karşılıklılık kurulabilmektedir. Dissosiyatif kimlik bozukluğu vakalarında sadece evsahibi (host) kişilik ve psikoterapist arasındaki terapötik karşılıklılık kurmak yeterli değildir.
TMAMT’de, hem host ve alter kişilikler ile psikoterapist arasında hem alter kişiliklerin birbirleri arasında hem de alter kişiliklerle host kişilik arasında üçlü bir “terapötik karşılıklılık” kurmak gerekmektedir. Dissosiyatif kimlik bozukluğuna özgü olan TMAMT, özellikle dissosiyatif kimlik bozukluğunun tedavi süresini kısaltmak amacıyla uzun yıllar sadece bu psikiyatrik tanı grubu ile ilgili olarak yoğun bir şekilde çalışan ve tedavilerini başarılı bir şekilde tamamlayan Öztürk’ün mesleki tecrübeleri sonucunda oluşturulmuştur. Başta dissosiyatif bozukluklar olmak üzere travma ile ilişkili yüzlerce psikiyatrik tanı alan vakanın tedavilerini başarıyla ve kısa sürede tamamlayan Öztürk TMAMT’ı, dissosiyatif kimlik bozukluğunda evsahibi (host) ve alter kişiliklerin alyansı sonrasında travmanın proses edilmesine odaklı, travma merkezli, stratejik ve hem krize müdahale hem de entegratif bir psikoterapi yöntemi olarak geliştirmiştir.
TMAMT, “çok odaklı terapötik alyans”, “kısa süreli ve etkin travma çalışması”, “dissosiyatif kimlik bozukluğuna özgü krizlere entegre edici müdahale ve kontrol”, “host ve alter kişiliklerin misyonları ve stratejik işlevleri”, “güvensiz bağlanma ve psikopatojen aile dinamiklerine çözüm odaklı yaklaşımlar”, “host ve alter kişiliklerin farklı zaman algısı ve bilişsel çarpıtmalarının düzeltilmesi”, “entegrasyon; host üzerinden yapılan birleşmeler” ve “entegrasyon sonrası kendileşme psikoterapisi” olmak üzere birbiriyle bağlantılı sekiz ana faz (evre) üzerine kurulmuştur.
Her ana evre yaklaşık üç haftalık periyotlardan oluşmakta ve dissosiyatif kimlik bozukluğunun psikoterapisi yaklaşık altı ayda tamamlanmaktadır. Öztürk, psikolojik travma ile ilişkili klinik ve teorik çalışmalar yapan tüm klinik psikologların, psikotarihçilerin, psikiyatristlerin, ruh sağlığı hemşirelerinin, sosyal hizmet uzmanlarının, psikolojik danışmanların ve hukukçuların “Psikotravmatolog Akademisyenler Hareketi (Psychotraumatologist Academicians’ Movement)”ni oluşturduğunu ifade etmektedir. Travma ile ilişkili psikiyatrik vakaların tedavilerinde aktif bir şekilde görev alan psikotravmatologlar için TMAMT, travmatize bireylerin aile ilişkilerinin çalışılmasının temel bir öneme sahip olduğunu vurgulamakta ve psikoterapi sürecinde bu dinamikleri de büyük bir yer vermektedir.
Eğitimin Amacı: “Travma Merkezli Alyans Model Terapi” eğitimi ile dissosiyatif kimlik bozukluğu başta olmak üzere travma ile ilişkili tüm psikiyatrik bozukluk vakalarının kısa dönemli ve krize müdahale psikoterapilerini gerçekleştirebilen ruh sağlığı uzmanlarının yetiştirilmesine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
Katılım Koşulları
- Psikologlar,
- Psikolojik Danışmanlar,
- Aile Danışmanları,
- Psikoloji,
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans öğrencileri ve tüm Psikiyatri uzmanları/asistanları dahil olmak üzere tüm ruh sağlığı ile ilgili alanlarda öğrenimine devam eden üniversite öğrencileri eğitime katılabilir.
EĞİTMENLER
Program Koordinatörü
Prof. Dr. Erdinç Öztürk
Eğitmenler
Prof. Dr. Erdinç Öztürk,
Uzm.Psk. Görkem Derin,
Uzm.Psk. Barışhan Erdoğan
Eğitim İçeriği
Başlama – Bitiş Saati | Ders İçeriği |
10:00-11:00 | Modern Psikotravmatoloji Ekseninde Travma ve Dissosiyasyon |
11:00-12:00 | Dissosiyatif Kimlik Bozukluğunun Psikoterapisinde Temel Yaklaşımlar |
12:30-13:30 | Travma Merkezli Alyans Model Terapi ve Sekiz Evresi |
13:30-14:30 | Dissosiyatif Kimlik Bozukluğunda Host ve Alter Kişilikler |
15:00-16:00 | Dissosiyatif Kimlik Bozukluğunda Host ve Alter Kişiliklerle Terapötik Alyans/İttifak/Karşılıklılık |
Katılımcı Sayısı
En az:40
En çok:60
Verilecek sertifika
Programda yer alan derslere katılım gösteren ve ders yükümlülüklerini başarıyla tamamlayan katılımcılara eğitim katılım sertifikası verilecektir.
Eğitim Şekli
Eğitimimiz Uzaktan Eğitim şeklinde online olarak verilecektir.
ÖDEME SEÇENEKLERİ
Havale- EFT ve Kredi kartı Ödeme yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz.
Sertifika ve Katılım belgesi Hakkında
E-Devlet üzerinden sorgulanabilir elektronik Sertifika verilecektir.
Banka Hesap Bilgilerimiz
Türk Lirası Hesabı
Banka Adı: Halk Bankası
Şube Adı: Cerrahpaşa
Şube Kodu: 1530
Hesap No: 04000147
İBAN No: TR19 0001 2001 5300 0004 0001 47
NOT:*** Merkezimize yapılacak olan eğitim ödemelerinin veya ön kayıt ücretlerini Halk Bankası IBAN numarasına veya Hesap No yatırılması halinde Yapılan ödemelerde;
Alıcı adı kısmına : İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sürekli Eğitim Merkezi
Açıklama Kısmına : Adınız-Soyadınız ve hangi eğitim(Eğitim adını kısaltarak yazabilirsiniz. ) olduğunu mutlaka yazınız.Aksi takdirde yapılan ödeme size ait olduğu anlaşılmamaktadır.
Ödeme Dekontunu sem@iuc.edu.tr adresine mail atmanız gerekmektedir.